Shopping Cart

Your cart is empty

Continue Shopping

Zo bepaal je jouw huidtype | IZZI Cosmetics

Huidtype bepalen, je wil graag weten wat voor huidtype je hebt, zodat je gemakkelijk voortaan jouw producten kunt kopen op basis van geadviseerd huidtype. Maar zo makkelijk zit het even niet. Lees hier waarom en hoe je dan wel kunt achterhalen wat jouw huidtype uiteindelijk is. 

 

Welk huidtype heb ik test 

Het is ingewikkelder dan je denkt, een huidtype test doen. Aan het begin van deze eeuw werd het huidtype onderverdeeld in gecombineerd, olieachtig, droog of gevoelig. Maar naarmate de jaren voorbij gingen bleek uiteindelijk dat wetenschappers beseften dat je niet overal 1 type huid kan hebben. 

Vanwege deze constatering hebben dermatologen en huidtype indicator Dr. Baumann, gerenommeerde dermatoloog, 16 verschillende huidtypes. Omdat de huid dynamisch is, is Dr Baumann van mening dat je niet direct 1 soort huidtype hebt. 

Er zijn verschillende soorten categorieën huidtypes: 

 • droog of vettig
 • gevoelig of resistent
 • gepigmenteerd of niet gepigmenteerd
 • rimpels of strak 

We zullen ze stap voor stap uitleggen.

 

Droge of vettige huid 

 

Je vraagt je natuurlijk af, wat is mijn huid dan nu? Droog of vettig, en misschien wel gewoon daar tussenin. Je kan heel simpel een test doen:

 1. Was je huid met water en zeep. Gebruik een zeep die wel bedoelt is om de huid te reinigen, en die geen sulfaten, siliconen, parfum of andere bepalende ingrediënten bevat. 
 2. Laat je huid opdrogen, en voeg absoluut niets toe! Geen creme, serum, olie etc. Niets. 
 3. Laat de huid ongeveer 2 uur met rust. 
 4. Hoe ziet het gezicht eruit in fel licht? 

Als je huid na deze test strak aanvoelt, of grauw en witachtig uitziet, of dof is en niet glimmend, dan heb je waarschijnlijk een droge huid. 

Een droge huid kan ook ruw aanvoelen of een schilferig oppervlak geven. Dit betekend ook wel dat je de huid te weinig hydrateerd. Een handige tip preventief: een huid die te slecht gehydrateerd is, jong of middelmatige leeftijd, ontwikkeld vaak vroegtijdig rimpels door een gebrek aan elasticiteit! 

En dat willen we natuurlijk niet. Dus naast dat je aan de slag moet met voedende skincare, kun je ook beter meer water drinken alvast. 

 

Een gecombineerde huid 

Een gecombineerde huid is vaak een mengsel van droge en vette huidtypes. Je kan bijvoorbeeld zien dat je meer olie op het T zone gebied terugziet en droogheid rond de wangen en kaaklijn. Ook zou je meer droogheid kunnen ervaren in de armen en benen als gevolg van gebrek aan talgkliertjes in dat gebied. 

 

Olieachtige huidtype 

Dit type huid kun je herkennen door het te glanzende oppervlakte van de huid. Mensen met olie proberen vaak ook het gezicht te wassen, maar zelfs daarna is het vaak nog te glimmend. 

Ook ondervindt je dat wanneer je een foto maakt zonder make up, je voorhoofd, neus en kin extreem glanzend lijken. 

Daarnaast kun je zien dat je porieen groter zijn. Dat komt vooral doordat olieachtige huidtypes meer talg aanmaken dan andere huiden doen. Je bent daardoor vatbaarder voor acne helaas. 

 

Gevoelige of resistente huid 

Bij dit gedeelte kun je je afvragen of jouw huid gevoelig reageert op sommige huidverzorgingsproducten, waardoor het moeilijk is om zomaar een merk van skincare te pakken en te gebruiken. Terwijl een resistente huid niet snel op iets reageert. 

Bij een gevoelige huid is de huid snel ontstoken, rood, vaak kriebelig en geirriteerd. Mensen met dit huidtype moeten ontzettend oppassen met skincare aanschaffen, en kunnen ook op vakantie alleen maar hun eigen producten specifiek meenemen. 

Maar naast dit alles zijn er 4 verschillende soorten gevoelige huidtypes:

 1. Gevoelige huid met acne 
 2. Gevoelige huid met Rosacea
 3. Gevoelige huid met branderig gevoel
 4. Gevoelige huid met irritatie 

 

Gevoelige huid met acne 

Dit huidtype is erg gevoelig en is zichtbaar door comedonen en puistjes. Het huidtype is zeer gevoelig voor skincare en reageert snel hierop. De kleinste ingrediënten in skincare kunnen al bepalend zijn voor een vervelende reactie op de huid. 

Gevoelige huid met Rosacea 

Wanneer je Rosacea hebt, heb je vaak rode wangetjes wat weer geassocieerd wordt met blozen. Niet iedereen heeft dan direct Rosacea, maar het is wel een indicatie van wat je later opbouwt. Als je dit huidtype hebt, kun je beter alleen kiezen voor ontstekingsremmende huidverzorgingsproducten. 

 

Gevoelige huid met branderig gevoel

Dit huidtype voelt vaak een prikking wanneer je een product aanbrengt. Zelfs kou of hitte van binnen of buiten kan al prikken veroorzaken. Dit is niet erg fijn, en dus heel gevoelig. Dit huidtype kan ook snel Rosacea ontwikkelen. 


Gevoelige huid met irritatie 

Mensen met dit huidtype reageren op ingrediënten waar de huid niet op zou mogen reageren. Best een extreme versie van een gevoelige huid dus. Dit komt allemaal omdat de huidbarriere is beschadigd, waardoor de verzorgingsproducten niet eens meer de moeite hoeven te doen om binnen te dringen. 

Vaak heb je last van roodheid, schilfering, jeuk, en irritatie. 

 

Normaal huidtype 

Als je een normaal huidtype hebt en je leest dit, doe dan een vreugdedansje! Want je hebt de genetische loterij gewonnen. Je hebt geen huidproblemen, of je nu wel of niet iets aan je huid doet. Lekker simpel! 

Pigmentatie of geen pigmentatie

Wanneer je snel verbrandt, of niet, of snel bruin wordt of niet, je kunt via de Fitzpatrick schaal achterhalen wat voor huidtint je hebt. 

Dermatologen gebruiken de Fitzpatrick-schaal om de huidtinten in verschillende graden te bepalen door middel van een reactie op UV-licht. Het richt zich op het vermogen van de huid om gemakkelijk of minimaal te bruinen en minimaal of nooit te verbranden. 

Bekijk onderstaande types:

TYPE I: Dit type is extreem gevoelig en brandt altijd. De huidskleur is meestal erg mooi met rood of blond haar, en wordt nooit bruin. De oogkleur is licht en je hebt vaak sproetjes. 

TYPE II: Mensen met type II hebben een zeer laag vermogen om te bruinen, de huidskleur is licht met lichte ogen en licht haar. De huid verbrand snel.

TYPE III: Dit huidtype komt veel voor. Je kan verbranden, maar geleidelijk met een lichte zonnebrand. De oogkleur varieert. 

TYPE IV: Mensen met type IV hebben meestal een bruine huid met bruine ogen en donker haar. Je hebt minimaal zonnebrand nodig.  

TYPE V: Het komt zeer zelden voor dat iemand met dit huidtype verbrandt, maar de huid bruint wel gemakkelijk. De huidskleur is meestal een donkerbruine huid met donker haar en donkere ogen. 

TYPE VI: Dit huidtype verbrandt nooit, wordt nooit bruin en de huidskleur is donker met donker haar en donkere ogen. 

 

Rimpelige of strakke huid 

De laatste vraag is of je kunt bepalen of jouw huid strak is of gerimpeld. Beetje een gekke vraag want veroudering is onvermijdelijk, maar sommige huidtypes verouderen toch eerder dan andere. Soms is het te wijten aan genetica, soms aan levensstijlen zoals wanneer je rookt, slecht eet, stress hebt of drugs en alcohol gebruikt. 

 

Daarnaast heb je ook nog een aantal factoren die alle verschillende huidtypes beïnvloeden. 

Hormonen 

Hormonen spelen een rol bij de talgproductie, en dit kun je vooral zien tijdens je menstruatiecyclus (mocht je een vrouw zijn en dit lezen). Vaak merk je de ontwikkeling van acne tijdens deze periode. 

 

Stress 

Stress heeft ooit aangetoond dat het de vetzuren verhoogt, wat leidt tot extra talgproductie en daardoor acne. Probeer zo min mogelijk te stressen, praat met iemand of leer je innerlijke rust kennen. Je kunt ook mediteren, sporten, of iets doen wat je juist kalmeert. 


Genetisch 

Je genetische DNA bepaald ook jouw huidtype. Als beide van je ouders een droge of voor acne gevoelige huid hebben, kun je ook gemakkelijk dit huidtype ontwikkelen. Ook spelen omgevingsfactoren hierin een rol. 

Klimaatverandering 

Per seizoen zul je merken dat je last hebt van huidwisselingen. Van een droge huid, naar meer olie of misschien wel vettig. Zoals we in het begin al vertelden: de huid is dynamisch, alles uit uw omgeving kan de huid veranderen. 

Geslacht 

Vrouwen ontwikkelen vaker een gevoelige huid dan mannen. Dat komt omdat vrouwen meer huidverzorgingsproducten gebruik en vatbaarder zijn voor variëteiten van haarverzorging of andere producten. Ook hormonale veranderingen zorgen ervoor dat een vrouw een gevoeligere huid heeft dan mannen. Mannen hebben ook een dikkere huidlaag dan vrouwen, waardoor het voor irriterende stoffen makkelijk is om bij een vrouwelijke huidlaag binnen te dringen. 


 

Conclusie 

De huid is dynamisch en niemand kan 1 volledige huidtype zijn door het hele jaar heen. Je kunt wisselen van type huid, en dit hangt allemaal af van alle verschillende factoren. Toch kun je wel bepalen wat ongeveer je huidtype is. Om het nog simpeler te maken hebben wij voor jou een huidtype test gemaakt. Deze test is wel in het engels. Het geeft je een indicatie van wat voor huidtype jij hebt, gebaseerd op de antwoorden die je invult in dat desbetreffende seizoen en tijd van jouw leven. 

Laat ons weten wat uiteindelijk jouw huidtype is, en of je je in veel van bovenstaande factoren herkent. 

 

Benieuwd naar welk skincare merk het meest geschikt is voor alle soorten huidtypes? Kijk dan naar de producten van IZZI Cosmetics

Doe de huidtype test 

Klik HIER om de huidtype test te doen!